Mijn eerste gender reveal party

En waarom het hopelijk niet de laatste was.


Onlangs werd ik voor het eerst in mijn leven geconfronteerd met de so called ‘gender reveal party’. Ik was even in de war want ik verstond ‘gender review party’; maar nadat ik me ervan had laten verzekeren dat iedereen z’n broek aan zou houden, durfde ik wel mee. Ik vind dat je van alle mijlpalen in je leven een feestje moet maken (‘Nieuwe tas? Champagne!’), en daarom deel ik dit – uiteraard Amerikaanse – fenomeen graag met je. Doe er je voordeel mee.

Mannen mogen ook komen (yes!!)

De aanstaande ouders staan glimmend van trots naast een instagram-waardige taart. Ouders = meervoud inderdaad! Want de mannen mogen ook komen. Wat mij betreft heeft de gender reveal party nu al gewonnen van de good old babyshower, want de angstaanjagende bevallingsverhalen van vriendinnen die het allemaal al eens hebben meegemaakt blijven me vandaag gelukkig bespaard.

Revealing the gender

Superlatieven schieten te kort want deze taart is speciaal gemaakt door dè bakker onder de bakkers van Amsterdam Oud-Zuid (zeg maar het equivalent van de groentejuwelier). Het glazuur springt van je tanden terwijl je ernaar kijkt: hij is werkelijk prachtig. Als iedereen foto’s heeft gemaakt en klaar is met facebooken en instagramen zet vader meedogenloos het mes erin. De roze of blauwe binnenkant onthult het geslacht van de baby. Soms heeft de dokter het geslacht wèl voor de dure bakker op een briefje geschreven maar niet voor de ouders: dan is het extra spannend.

(Er schijnen trouwens ook ouders in spe te zijn die in hun enthousiasme kiezen voor een roze of blauw confettikanon om het geslacht te onthullen. Dat zijn denk ik mensen die heel erg in het NU leven: dat geeft niks, maar als je liever niet met die dikke buik nog weken aan het stofzuigen bent, zou ik het lekker bij die taart houden).

Verrassend reageren (of niet)

‘Yessss! Het wordt een jongetje!’ The Gender has been Revealed. Het klink Oe en Aah. Jij zegt nu iets van: ‘Superleuk! Hoera! Gefeliciteerd!’. Wordt het een meisje? Geweldig! En het fijne is: je kunt nu op exact dezelfde manier reageren bij een jongetje. Dit is volstrekt acceptabel, iedereen doet het. Bij het tweede, derde of vierde kind moet je iets voorzichtiger zijn. Wordt het weer een meisje? Vermoed je dat de ouders liever een jongetje hadden gehad? Dan houd je dat wijselijk voor je. Zeg liever iets als: ‘Wat geweldig! Als het maar gezond is hè. En wat praktisch ook, kan ze alle jurkjes van haar grote zus aan!’ Bij een jongetje vervang je jurkjes door broekjes (maar pin me daar anno 2019 niet op vast).

Time to party

Hierop volgt het moment dat iedereen de aanstaande ouders feliciteert en aanvalt op de taart. En op de drank. Jij geeft een cadeau (als je daar tenminste aan gedacht hebt). En terwijl de gasten zich storten op de taart en de drankvoorraad, schenkt de zwangere gastvrouw zichzelf dapper nog een Nojito in. Cheers!

Tip voor de aanstaande moeder: vier je gender reveal party op zondag voor een grotere kans op 0.0% medestanders. Just saying.

Op zoek naar een cadeau? Met MAMA’S EERSTE WIJNTJE kan de mom-to-be zich vast verheugen op  jullie eerste keer samen proosten na de bevalling.

BESTEL NU